Bağışlarınız İçin :

GARANTİ BANKASI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ŞUBESİ

HESAP NO : 521 / 6299688

IBAN NO : TR18 0006 2000 5210 0006 2996 88

Bipolar Rahatsızlığı için Bazı İpuçları

soru-isareti

 

Bipolar bozukluk veya iki uçlu duygudurum bozukluğu, geçmişte depresyon, manik atak veya manik depresif bozukluk olarak bilinmekteydi.

Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve/veya mani, hipomani veya miksed(karışık) durumlar geçirdiği duygu durum bozuklukları sınıfında tanımlanır ve incelenir. Kişinin, zaman zaman depresif eğilimler gösterir veya aşırı mutluluk, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşar.
Bipolar DSM-IV adlı tanı ve istatistik kriteri ile teşhis konur.
BİPOLAR RAHATSIZLIĞI İÇİN BAZI İPUÇLARI
Bu yazı bipolar tanısı almış, bu depresyon ve manik epizodlarla başa çıkmaya çalışan kişilere yöneliktir. Burada yazılan şeyler kendi kendinize bu rahatsızlıkla nasıl başa çıkacağınızı belirtir.
1. İlk önce unutmayın ki, bu rahatsızlık sizin hatanız değil ve kendinizi suçlamayın.
Bu hastalık kimyasal dengesizliklerden ötürü kaynaklanıyor ve bunda sizin bir suçunuz yok. Bu yüzden hastalığınızı kabullenin. Yapmanız gerekenleri (psikoterapi+ilaç tedavisi) aksatmayın.
2. İlaçlarınızı doktorunuzun verdiği şekilde her gün düzenli halde mutlaka kullanın.
İlaçlar sizi uzun vadede korumaya ve manik ve depresyon dönemlerini engellemeye yöneliktir. Yani, ilaçları sadece manik ve depresif hissettiğinizde kullanmayın.

Uyarı: Eğer kullandığınız ilaçların yan etkileri size çok ağır geliyorsa ve bundan dolayı ilaçları aksatıyorsanız, bunu mutlaka doktorunuzla konuşun.

3. Alkol kullanmayın.
Alkol kullanımı, ilaçlarınızın olumlu etkilerini neredeyse ortadan kaldırır ve kullandığınız ilaçlarla etkileşim haline geçer. Bu da, karaciğer problemlerine, sağlık problemlerine, duygu durumunuzda oynamalara sebep olur.
Alkol kullanımı dışında diğer uyuşturucu maddelerden de uzak durmak gerekiyor. Aynı şekilde, doktorunuzun vermediği ilaçları da kendi isteğiniz doğrultusunda kullanmayın.
4. Her gece 7-8 saat uyuyun.
Uykusuz kalmak, duygu durumunuza olumsuz yönde etki eder. Yani iyi bir uyku almanız şart.
5. Uyarıcılardan (Stimulants) uzak durun.
Uyarıcılardan uzak durmanızda fayda var. Çünkü aldığınız uyarıcılar, uyku sisteminizi etkileyecek ve az uyumanıza sebep olacaktır. Bu da sizin en büyük düşmanınız. Uyarıcılar: Kafein, enerji içecekleri, nikotin vb.
6. Egzersiz yapın.
Yapacağınız günlük spor egzersizlerinin modunuzu nasıl olumlu etkileyeceği sizi şaşırtacak. Stresinizi azaltacak ve duygu durumunuzu dengeleyecek.
7. Stresörler.
Stresörlerden, bir başka deyişle sizin üzülmenize vesile olan kişilerden, olaylardan uzak durmaya çalışın. Eğer bunun üstesinden gelemiyorsanız, bir psikoterapiste yani uzman psikologa danışmanızda fayda var.
8. Doktorunuz ve psikoterapistinizle uyum içinde olmak.
Doktorunuzla ve psikoterapistinizle yapacağınız düzenli görüşmeler, onların sizin duygu durumunuzun nasıl olduğuna dair daha iyi fikir edinmelerini sağlayacaktır. Bu sayede ilaç düzenlemeleriniz ve terapi süreci daha iyi işleyecektir.
9. Kendinizi bilgilendirin.
Bu rahatsızlık hakkında güncel tedavi yaklaşımlarını takip etmeniz, hastalığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.
10. Yardım isteyin.
Yakınınızdaki kişiler elbette size yardım etmek istiyorlardır ancak ne yapacaklarını bilmiyorlardır, siz bu konuda onlara yardımcı olabilir, onlara fikirler verebilirsiniz.

Referans: 10 Bipolar Disorder Self-Help Tips

Çeviren: Uzm. Klinik Psikolog Merve MAMACI