Bağışlarınız İçin :

GARANTİ BANKASI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ŞUBESİ

HESAP NO : 521 / 6299688

IBAN NO : TR18 0006 2000 5210 0006 2996 88

Biz Kimiz?

Bizler Bipolar Yaşam Derneği üyeleriyiz. Bu dernek aracılığıyla bipolar hastalar, yakınları ve uzmanlar bir araya geliyor, kaynaşıyor, birbirine destek oluyor ve sorunları çözmeye çalışıyor.

 

Derneğimizin Amaçları:

-Bipolar bozukluğun (Manik Depresif Hastalık ) tanınması,

-Hastaların yaşam kalitesini ve tedavinin başarısını arttırmak,

-Bipolar hastalar ve yakınlarının bu hastalık konusundaki bilgi ve hastalıkla başa çıkma becerilerini artırmak,

-Toplumun bipolar bozuklukla ilgili farkındalık ve bilgi düzeyini artırmak, bu hastalık konusundaki yanlış inançlar, yaftalama, ayrımcılık ve dışlama eğilimlerini düzeltmek,

-Bipolar bozukluklarla ilgili ulusal ruh sağlığı, politikaları ve yasal düzenlemelerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

 

Derneğimizin Tarihçesi

Bipolar bozukluğu (Manik depresif hastalık) olan kişileri ve yakınlarını bir araya getirmeyi hedefleyen derneğimiz 2007 Nisan ayı içinde İstanbul’da kurulmuştur.Toplumumuzdaki büyük bir ihtiyaç olan, bipolar hastalığın ne olduğu, bipolar hastalıkla nasıl yaşandığı konusunda herkesi aydınlatmayı hedefleyen derneğimizin faaliyet alanları birkaç başlık altında toplanabilir.

1) Toplumun bipolar bozukluk ile ilgili daha fazla bilgilenmesini sağlamak, özellikle yanlış inançları, damgalanmayı ve ayrımcılığı engellemeye çalışmak.

2) Dernek bünyesinden yapılacak eğitimler sayesinde hastaların ve de hasta yakınlarının hastalıkla ilgili bilgilerini arttırmak ve hastalıkla başa çıkma yöntemlerini hem bilimsel hem de ortak tecrübelerden yola çıkarak desteklemek.

3) Özellikle yaşam kalitesindeki düşüşün önüne geçmek, hastalığın doğurduğu problemleri yaşayan insanları bir araya getirerek, iletişim ağı oluşturmak, ortak bir dayanışma platformu yaratmak.

4) Tedavi merkezleri ile işbirliği yaparak, bipolar hastalık üzerine tedavileri destekleyecek etkinlikleri düzenlemek ve eğitimlere katkıda bulunmak.

5) Bipolar hastalıkla ilgili ulusal ruh sağlığı politikaları ve yasal düzenlemelerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

 

Bir Üyemizden;

” Ben 12 yıldır tedavi görüyorum ve bu dönemde en az yılda bir depresyon ve toplam iki tanımlı hipomani geçirdim. Birkaç yıldır keskin salınımlar yaşamıyorum ama yine de çevremle ilişkilerimde dikkatli olma gereği hissediyorum. Babam bipolar idi (iki yıl önce vefat etti). Kızkardeşim bipolar. Onların teşhisi Bipolar I. Bildiğim kadarıyla bu daha derin salınımlı hali. Benim teşhisim Bipolar II B. Yine anladığım  kadarıyla bu, daha çok depresyon eğilimli ve antidepresan itmesiyle maniye dönen bir türü. Onların durumu her zaman benimkinden daha zorlu oldu.

Benim en yakın çevrem (10-15 kişi) yıllardır rahatsızlığımdan haberdar. Onlara bu derneğe üye olmaları için öneride bulunacağım. Yalnız bu yakın çemberin dışına çıkınca bir gerekçe uydurmak zorunda kalabilirim. Örneğin “babam bu rahatsızlığı geçirmişti, o yüzden destek olmak istiyorum” gibi. Bunu özellikle iş çevresinde yapmak gerekiyor. Yıllardır iş hayatım ile hastalığı dengeleyebilmemde konuyu açmamış, paylaşmamış olmamın yararını gördüm. Durumu kurtarmak için ne hastalıklar uydurdum neler… Tansiyon, tiroid, alerji, uyku problemi, dinazorum sarılık oldu… 🙂

“Durulmayan Bir Kafa” kitabını okudum. Kitaplığımdaki duygudurum kaynakları arasındaki en önemli kitaplardan biridir. Sonunda yazar “seçme şansın olsa bu hastalığa hiç yakalanmamış olmayı yeğler miydin” sorusuna hayır cevabı vererek beni şaşırtır. Hastalığın yaşamına kattıklarının çektiklerine değer olduğunu düşünenlerdendir.

Eminim daha pekçok paylaşım olacak burada.
Bizlere öncü olarak bu paylaşma / destekleme / yardımlaşma ortamını hazırlatan Duygudurum Bozuklukları Birimi’ne ve en çok karşılaştığımız Dr. Olcay Bey, Dr. Sibel Hanım, Psikoloğumuz Pınar Hanım ve haberleşme can damarımız Ebru Hanım’a teşekkürler.

Sağlıkla, sağlıcakla”