MOTİVASYON ZİNCİRİ KURALIM

bipolaryasam.org hakkında soru ve öneriler

MOTİVASYON ZİNCİRİ KURALIM

İleti googler » Cmt Mar 06, 2010 7:42 pm

Arkadaşlar. Öyle bi zincir kuralım ki, bipolarlar birbirinin duygu-durumunu aralıklı olarak kontrol etsin ve yardımına koşsun. Her kez, en yakınındaki bipolardan sorumlu olsun ve periyodik olarak onu gözlemlesin. Biz genelde kendi davranışlarımızı gözlemleyip objektif olarak değerlendiremiyoruz ama bunu birbirimize yapabiliyoruz. Manik duruma yapılabilecek çok birşey yok da, depresifleri ayağa kaldırabiliriz. Depresyonu sezen kişi, gözlemlediği kişinin durumunu tüm zincire bildirir. Zincir de gider depresif kişiyi uyaracak, motive edecek süprizler hazırlar. Ne düşünüyosunuz bu konuda? Bi beyin fırtınası başlatalım bence. Her üye fikrini açıklarsa sevinirim.
Kullanıcı avatarı
googler
Etkin Üye

Re: MOTİVASYON ZİNCİRİ KURALIM

İleti Gemli » Cmt Mar 06, 2010 9:23 pm

Kendimden sorumlu olmakta güçlük çektiğim günler olurken bir hastadaşımın da "sorumluluğunu" taşıyabilir miyim, bilemiyorum,
dolayısı ile bu "teke tek"dense "destek grubu" şeklinde olabilir bence...Bu tip destek gruplarının özellikle ABD'de çok örneği var...
Tekerleği yeniden keşfetmek yerine onların nasıl çalıştıklarını incelemek gerek...Bilgisi olan var mı?
Yolunu bul kamış şeker olur
Dut yaprağı ipek olur, giyilir
Acele etme, Sabret ey Can
Zamanla koruk da helva olur yenir
Kullanıcı avatarı
Gemli
Aktif Üye

İleti googler » Cmt Mar 06, 2010 11:16 pm

Gemli ben herkez en yakınındaki bipoları arada gözlemler ve zincire rapor verir demiştim. Senin aynı mahallede ya da üniversitede yaşadığın arkadaşını arada bir gözlemleyecek gücün yoksa ortada iki ihtimal vardır. Birincisi sen depresyondasındır ve zaten zincirin sana yardımcı olması gerekir. İkincisini söylemiyorum, söylememe de gerek yok ve tahmin edebilecğimiz gibi bu ikinci ihtimali taşıyanların böyle bir zincirde işi olamaz.

Bu arada motivasyon zinciri derken dayanışma grubu gibi bişey kastetmemiştim. Ben, kişinin bilgisi haricinde yapılacak habersiz süprizlerin motive edici olacağına inanıyorum. Bi gün, son derece depresif hissedip kendime acımak için yürüyüşe çıktmıştım. Kampüsün ücra köşelerinde dolaşırken üstüme bir grup köpek saldırdı. Yanıma tekme mesfesine kadar yaklaşmalarına izin verip birisine bastım tekmeyi, diğerleri de onla beraber vıyaklayarak kaçtılar. Biraz korkmuştum, biraz da canlarına okuduğum için kendimi güçlü hissediyordum. Birden farkettim ki üzerimdeki tüm çöküntü kalkmış, motive olmuşum. Odama gidip çalışmaya başladım.

Sonra düşündüm ki, keşke her kendimi hafiften depresif hissettiğimde böyle beni birden kendine güvenen, güçlü hisseden biri kılacak küçük bi süpriz olsa. Ya da birileri benim bi şekilde uzun süre kendi kendime üzülmeme izin vermese. Bir şekilde içimde ( kızgınlık da dahil olmak üzere) birşeyler fitillese. Biliyorum, ağır bir depresyonda ya da kökeni sadece benim kendime değil, maddi sorunlara dayanan sıkıntılarda küçük uyarıcı paketleri hiçbir işe yaramaz. Fakat nedensiz depresyonlar için denenebilir.
Kullanıcı avatarı
googler
Etkin Üye

İleti Gemli » Pzr Mar 07, 2010 2:07 am

Kaç yaşındasın, bipolar deneyimin kaç yıllıktır ve 2. ihtimalle ne kastetmektesin bilmiyorum ve daha az taciz edici bi üslübü yeğlerim...
Eminim senin bildiğin en iyisidir, en azından bu döneminde!!!Bu arada, şu an kullanmakta olduğun ilacın dozlarını kontrol ettirmeni önerebilirim, naçizane...
Siz gençler zincirlerinizi kurun da dikkat edin zincirler boynunuza dolanmasın!! Millletin "destek grubu" kurmasının bir nedeni var, henüz deneyimlemedi iseniz söyleyeyim,
bu hastalık karar verme mekanizmalarını da bozuyor iyice...İnsanlar birbirlerinin duygu-durumundan da etkilenebilir, "Bozacinin şahidi şıracı" olup her iki taraf da zarar görebilir "teke tek" ilişkilerden bence...Hele "birbirinin sorumluluğunu taşıma" hayallerine filan hiç değinmiyorum...Herkes önce kendisinin ve ailesinin sorumluluğunu taşısın!
Ben de buna bu kadar öfkelendiğime göre bu hafta bir kontrola gitmeliyim, bahar filan derken hipomanide olabilirim...
Bana bunu farketttirdiğin için teşekkür ederim:)
sevgiyle...
Kullanıcı avatarı
Gemli
Aktif Üye

İleti adminbyd » Pzr Mar 07, 2010 2:34 am

Farklı bir çalışmayı daha uzun vadeli olarak doktorunuzla da yapabilirsiniz, duygudurum çizelgeleri adı verilen tablolar vardır, doktorunuz istemişse ve takip ederse doldurulması faydalı olabilir.
googler yazdı:Arkadaşlar. Öyle bi zincir kuralım ki, bipolarlar birbirinin duygu-durumunu aralıklı olarak kontrol etsin ve yardımına koşsun. Her kez, en yakınındaki bipolardan sorumlu olsun ve periyodik olarak onu gözlemlesin.
Öte yandan, bir kişi kendi sağlığı için tedavi görürken bir başkasının durumunu izlemek sorumluluğunu taşımamalı. Örnek olarak intihara eğilimli - yardıma ihtiyacı olan bir kişiye tedavi görmekte olan başka bir kişi tek başına yardımcı olmamalı, uzmanlardan destek alınmalı. Ne tip durumlar ortaya çıkacağı belli olmaz.
Destek gruplarının yabancı ülkelerde olduğunu nette okumuştum, ama burada uygulaması sanırım yok.
Kullanıcı avatarı
adminbyd
Site Yöneticisi

İleti Gemli » Pzr Mar 07, 2010 2:53 am

Duygu-durum günlüğü çok güzel, teşekkürler...
Bu arada öfkemin nedenini anladım, benden 2 yaş küçük bipolar kardeşimle böyle "birbirimizi kontrol ediyoruz" zannederken,
ikimizin de depresyonda olduğu bir yılbaşı, O intehar etti, ben kaldım...Üstelik 1 Ocak sabah saat 05'te telefonum çaldı, yetişemedim, büyük olasılıkla O'ydu...
Öfkem kendime Googler, size değil...Ve aynı hatalı yola başkaları da girmesin...Düşünce bazında motivasyon zinciri güzel de gerçek hayatta bunu destekleyemem...
Kullanıcı avatarı
Gemli
Aktif Üye

İleti googler » Pzr Mar 07, 2010 4:04 am

Gemli seninle karşılıklı bi tartışmaya girmem. Benim sana da ihtiyacım var, kötülüğünü istemem. Benim ve diğer herkezin hayatta kalmak için birbirine ihtiyacı var. Burda ortak bi amaç için toplandık. Bi dünya dış düşman varken bi de iç kavga yaratmayalım. Birbirimizi sevmek zorunda değiliz ama ortak çalışmak zorundayız.

Admin, öncelikle, sen de takdir edersin ki, ilk günden beri haddim olmayan işler yapmamaya çalıştım. Doktorculuk oynamadım. Hiç kimseye asla tedavi tavsiye etmedim. İlaç ismi asla ağzımdan çıkmadı ki yanlış yöne çekileceğini bildiğimden benimkileri bile asla söylemedim. Doktorlara saygılı olmaya çalıştım, toplumu da onların yetkisini ve bigisini kabul etmeye davet ettim. Tabii ki kendi fikirlerim olmuştur ama bunlar başkalarının yaşantıları veya tedavileri hakkında doğrudan tavsiye ya da dikte özelliği asla kazanmamıştır, kazanmayacaktır. Yazdıklarımdan link vererek kalabalık yapmak gereğini duymuyorum, biliyorum ki sen hepsini hatırlıyorsundur.

Gel gelelim formal tıbbi önlem ve tedaviler , ancak ve ancak net sonuçlar verebildiklerinde insanlar üzerinde itimat ve itaat hissi uyandırırlar. Bu , bahsi geçen tıbbi faaliyetlerin uygulayıcıları için de geçerlidir. Bipolar hastalarının çok önemli bir kısmının psikiyatri polikliniğinin kontrolü altıında yaşamasına rağmen bunlardan çok çok azının hayatlarından memnun olduklarını iddaa etmeleri ve intihar oranlarının, geliyorum diye bas bas bağırdığı halde zaten bu denli yüksek olması manidardır.

İntihara meyilli kişilerin, birilerinin telkin ve tavsiyeleriyle bunu yaptığını baz alırsak, normal tedavisini gören ve hatta klinikte yatmış kişiler arasından çıkan bu ardı arkası kesilmeyen intihar vakalarının sorumlusu kimdir?

Lütfen, yukarıda yazmış olduğum hiçbirşey, doktorlarımıza saygısızlık ve sağlık kurumlarımızın kararlarına, uyguladıkları tedavilere karşı çıkmak olarak algılanmasın. Hepimiz, ilaçlarımızı kullanmalı ve kontrollerimize düzenli olarak gitmeliyiz.
Kullanıcı avatarı
googler
Etkin Üye

İleti Gemli » Pzr Mar 07, 2010 4:48 am

Evet, saolun, özellikle siz ve ben, gecenin/sabahın 03 ünde hala buralarda olduğumuza göre en azından hipomani bu!
sevgiyle
internette destek grubu / Online support group: http://www.mdjunction.com/bipolar:
Kullanıcı avatarı
Gemli
Aktif Üye

İleti adminbyd » Pzr Mar 07, 2010 6:21 pm

googler yazdı:Admin, öncelikle, sen de takdir edersin ki, ilk günden beri haddim olmayan işler yapmamaya çalıştım. Doktorculuk oynamadım. Hiç kimseye asla tedavi tavsiye etmedim.
googler dikkat et, şöyle böyle söyledin, yaptın ifadesini etmeden sadece bu konudaki öneri hakkında yorum yaptım. Güzel fikir ama, beğenen veya beğenmeyen çok kişinin iyi kötü fikrini yazması gereken bir durum, yoksa sadece öneri olarak kalır. ;)
Kullanıcı avatarı
adminbyd
Site Yöneticisi

İleti googler » Çar Mar 17, 2010 2:13 pm

Evet arkadaşlar, motivasyon zinciri düşüncesi gelişiyor. Son olarak, depresyondaki kişilerin saptanması ve onlara işlerinde yardımcı olup moral aşılanmak için ziyaretlerde bulunulması önerisi bir miktar destek buldu. http://bipolaryasam.org/forum/viewtopic.php?f=28&t=596&sid=8f5c04baa422e45200d5b16a29df7b74 Fakat bunun için hangi bipoların hangi ilde olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bir bipolar haritası çıkarmalıyız. Bu haritaya bakarak organizasyonu kurabiliriz. Lütfen, bu fikri beğenen arkadaşlarımız varsa öneriler getirsinler, bulundukları il ve semtleri yazsınlar ki bir zincir kurabilelim.
Kullanıcı avatarı
googler
Etkin Üye

İleti perihan » Çar Mar 17, 2010 5:15 pm

Beğenmedim.Öncelikle gruplar halinde buluşmalar denenebilir İl bazında .
Kullanıcı avatarı
perihan
Üye

İleti Gemli » Cum Mar 19, 2010 12:43 am

Kolay gelsin, Balıkadam..
Kullanıcı avatarı
Gemli
Aktif Üye

İleti googler » Cum Mar 19, 2010 8:22 pm

balıkadam, biraz bekleyelim. Belki forumda bu işe olumlu bakan insan sayısı artar.
Kullanıcı avatarı
googler
Etkin Üye

İleti olymposss » Çar Nis 21, 2010 8:59 pm

misyon yüklenmek kolay iş değildir kimde neyi nekadr başaracak enerji var onu en iyi kendileri bilir böyle şeyleri yürütmek için lider vasıf gerekir gemli beyin dediğine katılıyorum bizler kendimize ve ailemize yardımcı olalım önce veya ailemizi bilinçlendirelim bize yardımcı olsun en azından ben o durumdayım ama here öneri bir fikirdir..üretebilmekten tüketmekten çok daha iyidir.deneyimlerimizden beslenmemiz ümidiyle...
Her insan bir umuttur; her umur bir olaslıktır
Kullanıcı avatarı
olymposss
Üye

İleti Gemli » Cmt Nis 24, 2010 5:35 pm

Aman Balıkadam Beyefendi,
teveccühünüz, çok teşekkürler!
sevgiyle,
GemliBizden