Bağışlarınız İçin :

GARANTİ BANKASI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ŞUBESİ

HESAP NO : 521 / 6299688

IBAN NO : TR18 0006 2000 5210 0006 2996 88

Çılgınlık Meleklerini Dinledik

Çılgınlık Meleklerini Dinledik

Diana Berger, Lisa Berger

cilginlik_meleklerini_dinledik

Orijinal adı: We Heard The Angels Of Madness

Çeviri: Celal Kapkın

Yayınevi: Mert Yayıncılık

1. Basım – Haziran 1990
362 sayfa

 

Bu kitaptaki iki gerçek:
Manik depresyonun aileme yaptıkları üzerine kişisel öyküm ve hastalığın kendisi üzerine bilgidir

Kitaba neden bu isim verilmiş?

Bu adı Mark’ın ve bizim geçirdiğimiz ezici coşku ve deneyimleri anlattığı için seçtik. Melekleri Mark gördü ve dinledi.
Bu melekleri – Mark’ın hastalık karmaşası süresince- biz de dinledik. Mark’ın hastalığı için cinnet gibi eski terimlerden psikoz’a kadar bir çok ad var. Ama bize göre hastalığın güç ve gizemini en iyi çılgınlık betimliyor.
Sayfa:20
18 yaşında sağlıklı bir kolej öğrencisi olan Mark ilerleyen zaman içinde normaldışı davranışlar sergilemeye başlar. Çevresine karşı saldırgan davranışlarda bulunması Mark’ın gözaltına alınmasına neden olur ve ailesine haber verilir. Annesi(Diana) onu almaya gider ve birlikte eve dönerler. Mark’ın normaldışı davranışları evde de devam eder. Yakın akrabaları onun uyuşturucu kullandığını, bu yüzden tuhaf davranışlarda bulunduğunu söylerler. Mark’ı uyuşturucu sağaltım merkezine götürürler. Mark’ın testlerinde uyuşturucuya rastlanmaz; Mark manik depresiftir. Aile özellikle de anne Mark’ın iyileşmesi için çareler aramaya başlar. Babanın ilgisiz kalması anne ile arasını açmaktadır. Evdeki tartışmalar Mark ve hastalığı üzerine olmaktadır. Anne bir yandan da Mark’ın bu duruma gelmesinde kendisinin rolünü sorgulamaktadır. Manik depresif hastanın yaşamından bir kesit sunan kitap bu şekilde hastalığın hastanın ailesine etkilerini de göstermektedir.
Mark’ın rahatsızlığına tanı koymak için doktorlar anneye bir takım sorular sorarlar. O ana kadar anne kendi ailesinden bugüne kadar kimse de ruhsal bozukluklar olmadığını söylemektedir. Ancak sorulan sorular üzerine büyük teyze Helen’in de bir şizofren, Mark’ın dedesinin de bir alkolik olduğu gerçeği hatırlanır. Mark mani nöbetlerini sık sık geçirmektedir. Bu nöbetler sırasında sanrılar Mark’dan Şeytan kovmak için ayinler yapmasını istemektedirler. Kendisinin Tanrı tarafından seçildiğini söylerler. Depresif dönemde günlerce yemek yemez, yatağından çıkmaz kimsenin de kendisine yaklaşmasını istemez.Tekrar mani dönemine girdiğinde yüksek bir özgüven oluşur, piyano çalmaya başlar, üniversiteye gideceğini söyler, yüksek sesle müzik dinler, her şeyin üstesinden gelebileceğine inanır, inanmayanlara da saldırganca tepkiler gösterir.

Üniversite de bütün derslerinin AA olduğunu söyler ancak bir süre sonra eve gelen mektup durumun böyle olmadığını aslında derslerinin FF ve DC arasında olduğunu göstermektedir. Mark ilaçların etkisi ile sakinleşmeye ve hastalığını kabullenmeye başlar. Bir çok doktor değiştirmiş olmasına rağmen bir doktor da karar kılar. Bu doktor ilaçla tedavinin yanında Mark’a Gerçeklik Terapisini kullanarak danışma uygulamaktadır. Mark bu iki yöntemle birlikte hızlı bir iyileşme sürecine girer. Manik depresifin pahalı bir hastalık olduğunu öğrenen aile Mark’ın tedavi ücretlerini karşılamakta zorlanır. Ama onun tedaviye sonuna kadar devam etmesini sağlarlar. Aile özellikle de anne Mark ile olan ilişkilerini gözden geçirir. Eskisi gibi Mark’ı sürekli aramaz ve çok üzerine düşmez. Evdeki sohbet konuları Mark olmaz.
Manik depresif hakkında bir çok bilgi edinen ve hastalığı kabullenen Mark ve ailesi tam bir iyileşme sürecinin hemen gerçekleşmeyeceğini bilirler. Ancak sonraki mani nöbetlerinde neler yapmaları gerektiğini de bilirler. Mark, ailesi ve doktoru ile işbirliği içinde tedaviye devam eder. Mark en azından hastalığıyla mutlu bir yaşam sürebilecektir.

Not: Baskısı piyasada yok – google araması ile çıkan ikinci el kitap – sahaf satış sitelerinde bulunabilir