Bağışlarınız İçin :
GARANTİ BANKASI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ŞUBESİ
HESAP NO : 521 / 6299688
IBAN NO : TR18 0006 2000 5210 0006 2996 88
ÇOCUKLUKTA VE ERGENLİKTE BİPOLAR BOZUKLUK
Mani ve depresyon dönemleri ile karakterize Bipolar Bozukluk(BB) sıklıkla erişkin dönemde yaşamı etkilese de hastaların %60’ı duygudurum şikayetlerinin ergenlik döneminde başladığını ifade etmektedir. Çocukluk ve ergenlik çağında başlayan BB, işlevselliği ağır biçimde etkiler ve intihar riski taşır. Ancak çocukların problemlerini ifade etmedeki güçlük ve rahatsızlığın diğer psikiyatrik hastalıkların belirtilerini taklit etmesi çocuk ve ergenlerde tanı koymadaki zorlukların başında gelmektedir. Şikayetlerin en sık karıştığı durumlar ergenlik sorunları, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Yıkıcı Davranış Bozuklukları, Davranım Bozukluğu ,Depresyon, Şizofreni, Madde kötüye kullanım ve Borderline Kişilik Bozukluğudur.
Erişkin çağı BB için kullanılan tanı kriterleri çocukların normal davranışı olabilmektedir. Yerinde duramama, yükselmiş mood(duygudurum), çok konuşma gibi BB tanı kriterleri 7 yaşında bir çocuğun doğum günü partisindeki normal davranışları olabilir. Bu da çocuklarda tanı koymayı zorlaştırmaktadır.
Araştırmalar çocukluk çağındaki BB vakalarında belirtileri şu şekilde sıralıyor;
-Artmış enerji
-Distraktibilite(dikkatin kolay dağılması, bir konuya odaklanamama)
-Basınçlı konuşma
-İrritabilite (Olumsuz olaylara sinirlenme eşiğinin düşük olması)
-Grandiozite (Büyüklük sanrıları)
-Fikir uçuşması
-Uyku ihtiyacının azalması
-Aşırı keyifli olma
-Cinselliğe aşırı ilgi ve artmış aktivite
Bu sıralanan belirtilerden “irritabilite” (Olumsuz olaylara sinirlenme eşiğinin düşük olması) neredeyse bütün çocuk vakalarda görülmektedir ve tanı için önemli bir göstergedir. BB olan gençler Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, hızlı mood (duygudurum) değişiklikleri gibi ek psikiyatrik tanılara sahip olabilirler. Bir diğer önemli nokta da BB un depresyon dönemi ile başlamasıdır. Ergenlerde major depresyon atağından sonra manik epizod başlayabilir. Tüm bu göstergeler ışığında çocuğunuzda fark ettiğiniz değişimleri iyi izlemeli ve hekiminizle paylaşmalısınız.